Vukovarsko - srijemska županija

Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga

U utorak 20. studenoga 2018. godine u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Vukovaru je održan 11. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“. Program je započeo na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata prigodnim programom koji je vodio Krešimir Šimić, član UDPNHBDR. Okupljenima se obratila predsjednica UDPNHBDR Sandra Rapčak zahvalivši se svima koji su došli na mimohod. Zatim se okupljenima obratio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Nakon prigodnog programa, sudionici mimohoda su u formiranoj koloni tiho i dostojanstveno krenuli prema 9 kilometara udaljenom mjestu masovne grobnice Ovčara.

Opširnije:Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga

Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2018. 19. studenoga 2018.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nastavljeno je u ponedjeljak, 19. studenoga 2018. godine. U Borovu Naselju je obilježena 27. godišnjica stradanja te vukovarske gradske četvrti u Domovinskom ratu. Prije 27 godina pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi topničkim napadom pokušali su srušiti zgradu Borovo Commerca koja je tada bila sklonište i ratna bolnica. Zgrada se zapalila dok je u njoj bilo 800 ranjenika i civila te oko 200 teško ranjenih osoba. Pri tome je poginula 51 osoba dok ih je 115 odvedeno u srpske koncentracijske logore. U obrani Borova Naselja poginulo je i ubijeno oko 500 osoba, a ukupno ga je branilo 1.189 branitelja.

Opširnije:Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2018....

Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2018. 18. studenoga 2018.

Svake godine se u mjesecu studenom obilježavaju dani sjećanja na žrtvu Vukovara, grada koji je podnio najveću žrtvu za slobodnu nam Republiku Hrvatsku. Službeni program obilježavanja traje od 13. studenoga, kada se u gradu Vukovaru održavaju brojna obilježavanja u spomen na teške i mučne dane koji su se dogodili prije 27 godina. Središnje obilježavanje bilo je 18. studenoga. Toga dana u 10 sati počeo je komemorativni skup u dvorištu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice ratnih veterana. Skup je pjesmom uveličala Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, a program je vodio glumac Darko Milas. Po završetku prigodnog programa, formirana je Kolona sjećanja koju su i ove godine predvodili hrvatski branitelji Vukovara skupa s članovima obitelji poginulih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara. Potom su se Koloni sjećanja priključivali ostali građani skupa s predstavnicima državnih, regionalnih i lokalnih vlasti.

Opširnije:Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2018....

Održana promocija knjige Nestali u Domovinskom ratu u Vukovaru

U kongresnoj dvorani Ružičkine kuće u Vukovaru dana 12. studenoga 2018. godine održana je promocija knjige "Nestali u Domovinskom ratu" autorica Romane Bilešić i Danijele Mikole.

Riječ je o knjizi koja tematizira tragične i dirljive ispovijesti 46 obitelji čiji su najmiliji nestali u Domovinskome ratu i čija je sudbina do danas, 27 godina kasnije još uvijek nepoznata.

Osim autorica, na predstavljanju knjige sudjelovala je i predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, koja je još jednom naglasila koliki je značaj u traženju nestalih osoba.

Opširnije:Održana promocija knjige Nestali u Domovinskom...

Obilježen blagdan Svih Svetih u Vukovaru

Članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Vukovarsko-srijemske županije tradicionalno su se okupili u večer na blagdan Svih Svetih na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Podno križa na Memorijalnom groblju zapalili su svijeće i pomolili se za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, a posebice za sve one koji se još uvijek vode nestalima i kojima na ovaj blagdan nemamo mjesta na kojem bi zapalili svijeću i pomolili se.

Opširnije:Obilježen blagdan Svih Svetih u Vukovaru