Brodsko - posavska županija

25. obljetnica VRO “Bljesak”

U Okučanima je u petak 01. svibnja održano središnje obilježavanje jubilarne 25. obljetnice vojno–redarstvene operacije Bljesak kojom je oslobođeno okupirano područje zapadne Slavonije.


Obilježavanje kod spomen-obilježja Kristalne kocke vedrine započelo je izvođenjem himne Republike Hrvatske u izvedbi sastava Najbolji hrvatski tamburaši. Svaka kristalna kocka vedrine simbolizira hrvatskog branitelja poginulog i umrlog od posljedica ranjavanja u VRO Bljesak. Imena njih, koji su živote žrtvovali za slobodu Hrvatske vječno ostaju na čast i ponos Domovini:

Opširnije:25. obljetnica VRO “Bljesak”

Šagovina 91

Prigodnim svečanim sadržajima 21. prosinca obilježena je 28. obljetnica vojne akcije “Šagovina 91” kojom je već 19. prosinca 1991. godine oslobođeno jako srbo-četničko uporište Mašićka Šagovina u kojem su neprijateljske agresorske snage koncentrirale topništvo i uvezene paravojne formacije iz Srbije, koje su gađale grad Novu Gradišku te stvarale probleme hrvatskim obrambenim snagama na početku Domovinskog rata sa sjeverne strane novogradiškog ratišta.

Razbijanjem tog uporišta agresoru su nanijeti nenadoknadivi gubici te oduzet važan strateški položaj. U toj borbi živote su dali hrabri hrvatski branitelji: Slavko Matošević, Josip Marinović, Tomislav Špehar, Marijan Ruškan, Slavko Mihaljević, Tomislav Ruškan, Vlado Dubovski, Zdravko Romić, Darko Franić, Miroslav Krpan, Igor Vukas, Zlatko Krčmar i Jurica Bekić.

Opširnije:Šagovina 91

Sistematski pregledi djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja s područja Brodsko-posavske županije

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u sklopu projekta „Djeca rata – nečujni krik“ provodila je pilot aktivnost sistematskih pregleda djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata s područja Vukovarsko-srijemske, Osječko –baranjske, Splitsko-dalmatinske i Brodsko-posavske županije.

U sklopu projekta odrađeni su sistematski pregledi za osobe s područja Brodsko-posavske županije u Poliklinici Agram u Slavonskom Brodu. Pregledi su obuhvatili: laboratorijske pretrage, pregled ginekologa s UZV i Papa testom, EKG s očitovanjem, klinički pregled interniste, RTG srca ili pluća, UZV abdomena, UZV dojki ili mamografija, UZV prostate te završno mišljenje liječnika.

Opširnije:Sistematski pregledi djece poginulih i nestalih...

Obilježena 28. obljetnica osnutka 121. brigade Hrvatske vojske u Novoj Gradiški

U subotu, 28.09. u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, a pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška, Županije Brodsko-posavske i Ministarstva hrvatskih branitelja svečano je obilježena 28. obljetnica osnutka 121. brigade hrvatske vojske.

Obilježavanje je započelo pokaznom vježbom istreniranih pasa Vojne policije u središtu grada, nakon čega je uslijedio svečani mimohod hrvatskih branitelja i sudionika od centra grada do središnjeg spomen obilježja na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje su dužno štovanje poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima odala brojna izaslanstva. Dužno štovanje odano je i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Opširnije:Obilježena 28. obljetnica osnutka 121. brigade...

Žitelji novogradiškog kraja obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja 05. kolovoza na Trgu dr. Franje Tuđmana u Novoj Gradiški položeni su vijenci i odano dužno štovanje svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Vijence su položili roditelji, udovice i djeca poginulih hrvatskih branitelja uključujući članove Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata-Podružnice Brodsko-posavske županije, članovi brojnih braniteljskih i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Brodsko-posavske županije na čelu s pročelnikom županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Željkom Burazovićem, Grada Nova Gradiška na čelu sa zamjenicima gradonačelnika Ivanom Trupina i Borislavom Vidošićem te koordinatorom za branitelje Vlatkom Greinerom, saborski zastupnik Davor Vlaović, gradski vijećnici, predstavnici Policijske postaje Nova Gradiška, civilnih udruga te ustanova i institucija s područja Grada.

Opširnije:Žitelji novogradiškog kraja obilježili Dan...

Obilježen Dan antifašističke borbe i Dan državnosti Republike Hrvatske u Novoj Gradiški

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe i Dana državnosti u spomen svim hrvatskim braniteljima i sudionicima stvaranja samostalne hrvatske države položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod središnjeg spomen obilježja na Trgu dr. Franje Tuđmana u Novoj Gradiški.

Poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima dužno štovanje odali su predstavnici Brodsko - posavske županije, Grada Nova Gradiška, udruga proisteklih iz Domovinskog rata uključujući Udrugu djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Brodsko-posavske županije, civilnih udruga, javnog i političkog života grada.

Opširnije:Obilježen Dan antifašističke borbe i Dan...

Obilježena 28. obljetnica 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade „Kune“

12. lipnja je u mjestu Gorice pored Nove Gradiške svečano obilježena 28. obljetnica osnutka 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade „Kune“, te dan Udruge veterana novogradiškog ogranka i postrojbe Hrvatske vojske. 

3. gardijska brigada “Kune” ustrojena je 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima. Kroz brigadu je prošlo oko 10.000 pripadnika: njih 369 je poginulo, 1088 ih je ranjeno, a 17 ih se još uvijek smatra nestalima. Početkom velikosrpske pobune brigada u suradnji sa snagama MUP-a, nastoji uspostaviti red i zakonitost na području Slavonije i Baranje.

Opširnije:Obilježena 28. obljetnica 3. satnije 3. bojne 3....

Održan 17. susret sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu „Mali križ - velika žrtva“ u Slavonskom Brodu

U subotu 25. svibnja u Slavonskom Brodu se cijela Hrvatska prisjetila srpske agresije na Domovinu tijekom koje je poginulo preko 400 djece, a samo u Slavonskom Brodu cijeli jedan razred. Tim povodom, u organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, na tradicionalnom okupljanju u Slavonskom Brodu pod nazivom „Mali križ - velika žrtva“, okupile su se majke i očevi poginule djece Hrvatske. Roditelji koji su bili u najljepšim godinama svog života kada su ostali bez djece, sada su već ostarjeli, a svoja prava zbog civilnih stradanja i dalje nisu ostvarili. Iz cijele Lijepe Naše, okupili su se pred simbolom velike žrtve svojih mališana - nedovršene slagalice na najljepšem i dječjim smijehom uvijek ispunjenom igralištu - uspomeni na prekinuto djetinjstvo za koju su se ipak uspjeli izboriti za života.

Opširnije:Održan 17. susret sjećanja na poginulu djecu u...