Vukovarsko - srijemska županija

Sjećanje na 97 policajaca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu u obrani Vukovara

U okviru 28. obljetnice pogibije general – bojnika Blage Zadre, koji je svoj ratni put u obrani Domovine Hrvatske započeo upravo iz redova Hrvatske policije, u organizaciji Grada Vukovara, Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave vukovarsko – srijemske te Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata održan je drugi dio obilježavanja godišnjice u obliku komemorativne svečanosti „In memoriam na 97 policajaca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu u obrani Vukovara“.

Svečanost je započela Memorijalnom atletskom utrkom “Hvala vam za moj korak slobodni” koja je startala na mjestu pogibije Blage Zadre u Kupskoj ulici, a trkače je ispratila i zahvalila im na održavanju sjećanja na pokojnog general – bojnika njegova supruga Katica Zadro.

Opširnije:Sjećanje na 97 policajaca poginulih i nestalih u...

Obilježena 28. godišnjica pogibije general – bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla

Dana 16. listopada 2019. godine obilježena je 28. godišnjica pogibije general – bojnika Blage Zadre i prvog zapovjednika satnije Vojne policije Vukovar bojovnika Alfreda Hilla 

Obilježavanje 28. godišnjice tragične pogibije general – bojnika Blage Zadre i prvog zapovjednika satnije Vojne policije Vukovar, 204. vukovarske brigade Alfreda Hilla započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na njihovim grobovima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, a nastavljeno je svetom misom zadušnicom u crkvi Gospe Fatimske, komemorativnim skupom kod spomen – biste Blage Zadre na Trpinjskoj cesti te paljenjem svijeća u Kupskoj ulici, kod spomen – obilježja na mjestu pogibije general – bojnika Blage Zadre.

Opširnije:Obilježena 28. godišnjica pogibije general –...

Obilježen Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije nad mještanima Sotina

Dana 14. listopada 2019. godine obilježen je Dan sjećanja na poginule i nestale mještane Sotina tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u vukovarskom prigradskom naselju Sotin brojna su lokalna i najviša državna izaslanstva te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga odala počast ubijenim i nestalim mještanima Sotina.

Opširnije:Obilježen Dan sjećanja na žrtve velikosrpske...

Objedinjen popis vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu

Dana 07. listopada 2019. godine u dvorištu Franjevačkog samostana župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru predstavljen popis svih vukovarskih žrtava stradalih u Domovinskom ratu. Od davne 1991. godine do danas, 28 godina nakon, uoči Dana neovisnosti Republike Hrvatske kompletiran je popis koji broji 2717 vukovarskih žrtava.

Na popisu se nalaze poginuli hrvatski branitelji, pripadnici civilne zaštite, među njima nalaze se i zatočeni i ubijeni u srpskim koncentracijskim logorima, nestali, ali i veliki broj hrvatskih branitelja koji su došli iz drugih krajeva Domovine i inozemstva, boriti se za Vukovar.

Postavljanjem popisa želi se zadržati sjećanje na sve žrtve, iskazati pijetet svim stradalima u Domovinskom ratu, a obiteljima koji još uvijek tragaju za svojim najmilijima, omogućiti mjesto gdje će se doći pomoliti i upaliti svijeću.

Opširnije:Objedinjen popis vukovarskih žrtava u...

Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

U Vinkovcima je dana 30. kolovoza 2019. godine, obilježen Međunarodni dan nestalih osoba. U sjećanje na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomen-križa na Gradskom groblju u Vinkovcima.

Republika Hrvatska se od 2002. godine pridružila zemljama koje 30. kolovoza obilježavaju Međunarodni dan nestalih osoba u znak sjećanja na sve one koji su nestali u ratnim okolnostima, čiji je nestanak posljedica zločina protiv čovječnosti i drugih grubih kršenja ljudskih prava. Osnovni cilj obilježavanja ovog datuma jest skretanje pozornosti i senzibiliziranje javnosti na problem nestalih i nasilno odvedenih kao i naglašavanje uloge nadležnih tijela u intenziviranju rješavanja ovog pitanja.

Opširnije:Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba