Splitsko - dalmatinska županija

Projekt „Život s korona virusom – boravak u prirodi“ – 1. faza

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata provodi projekt „Život s korona virusom – boravak u prirodi“ u partnerstvu s Podružnicom naše udruge za Splitsko-dalmatinsku županiju i Udrugom roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Sinja i Cetinske krajine. Udruga je sa zadnjim danom mjeseca kolovoza završila 1. fazu projekta.

Prva faza projekta obuhvatila je spust čamcima, kanuima i kajacima niz rijeku Cetinu, a obuhvatila je 80 korisnika – članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata te hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Opširnije:Projekt „Život s korona virusom – boravak u...

Sinj: Svečano obilježeni Dan državnosti RH i Dan branitelja cetinskog kraja

U organizaciji Grada Sinja i Koordinacije braniteljskih udruga s područja Grada Sinja i Cetinske krajine danas, 30. svibnja 2020. godine prigodno je, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obilježeni državni blagdan ‘Dan državnosti’ te ‘Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine’.

Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju poginulih hrvatskih branitelja u Spomen parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata, ispred zgrade Gradske uprave u Sinju.

Opširnije:Sinj: Svečano obilježeni Dan državnosti RH i Dan...

Obilježena 27. godišnjica oslobađanja brane Peruća

peruca

Danas je prigodnim programom obilježena 27. godišnjica oslobađanja brane Peruća.

Prije 27 godina, točnije 28. siječnja 1993. godine Hrvatska vojska oslobodila je branu ‘Peruća’. Bila je to brza akcija kojom je spriječena katastrofa koja je mogla nastati potapanjem vodom naselja nizvodno rijeke Cetine. U akciji Peruća poginuo je branitelj Ante Buljan, a ranjena su trojica pripadnika 126. sinjske brigade.

Opširnije:Obilježena 27. godišnjica oslobađanja brane Peruća

Obilježena 28. obljetnica pogibije petorice pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG-a

simci

Danas je u Sinju obilježena 28. obljetnice pogibije petorice pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda  4. brg. ZNG-a, hrvatskih branitelja Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalica i Bojana Vojvode, koji su poginuli u padu zrakoplova AN-2 na današnji dan 1992. godine u sinjskom naselju Šimci.

Obitelji, prijatelji, suborci poginulih zrakoplovaca sudjelovali su na župskoj misi u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske koju je predvodio župnik fra Perica Maslać, gdje su se u molitvima prisjetili hrvatskih poginulih branitelja. Nakon toga uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja ‘Slomljeno krilo’ u Šimcima.

Opširnije:Obilježena 28. obljetnica pogibije petorice...

Božićno druženje članova UDPNHBDR - SDŽ i URUPBDR-a Sinj

Dana 21.12. 2019. godine u prostorijama udruge održano je božićno druženje članova udruge uz prigodni domjenak i podjelu prigodnih poklon paketića najmlađima.

U sklopu Projekta " Duhovno osnaživanje članova Udruge " organizirali smo i posjetu Božićnom selu - Dolac Gornji, dana 26.12.2019.g. na veliku radost naših najmlađih članova.

Opširnije:Božićno druženje članova UDPNHBDR - SDŽ i...

Završen projekt ‘Edukativna radionica na temu zdravlja žene i UZV pregled dojki’

Udruga roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine, s partnerskom Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Splitsko-dalmatinske županije uspješno je odradila svoj projekt ‘Edukativna radionica na temu zdravlja žene i UZV pregled dojki’ koji je u cijelosti financiran od Ministarstva hrvatskih branitelja.

Cilj projekta je upoznavanje s važnosti samopregleda i pregleda žena, ranog otkrivanja raka na dojci, poticanje žena da odlaze redovito na preglede zbog pravovremenog otkrivanja bolesti i uključivanja u proces liječenja.

Projektom je obuhvaćeno 120 žena u dobi od 25. do 75. godine života, a UZV pregled dojki obavilo je 112 žena. Projekt je odrađen u nekoliko faza kroz mjesec rujan, studeni i listopad 2019. godine u suradnji s Klubom žena liječenih na dojci Split.

UZV

OBITELJ POGINULIH, UMRLIH I NESTALIH HRVATSKIH BRANITELJA U ŠKABRNJI

Osim Vukovara, cijela Hrvatska danas se na poseban način sjeća i druge velike tragedije u novijoj povijesti naše zemlje – Škabrnje.

Prije 28 godina Škabrnja je pala u ruke srbočetničkog neprijatelja i zločinačke tzv. JNA. Na taj dan ubijeni su mnogi nedužni civili, ali i hrvatski branitelji koji su odlučili braniti svoju zemlju. Građani iz svih dijelova Lijepe naše danas su se došli pokloniti žrtvi Škabrnje i sudjelovati u koloni sjećanja. Tog tužnog dana prije 28 godina život su izgubile 84 osobe hrvatske nacionalnosti – 26 branitelja i 58 civila.

Opširnije:OBITELJ POGINULIH, UMRLIH I NESTALIH HRVATSKIH...