Splitsko - dalmatinska županija

U Sinju svečano obilježena 30. obljetnica „CRO ANGELSA“

Prigodnim svečanim programom u Sinju je dana 02.06.2021.g. obilježena 30. godišnjica od formiranja 2. bojne 4. brigade ZNG-a ‘Cro angelsa’. Program je počeo u 10 sati misom zadušnicom u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske za poginule i umrle pripadnike postrojbe, koju je predvodio sinjski župnik fra Perica Maslać.

Nakon svečane euharistije uslijedilo je mimohod ulicama Sinja i polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. U mimohodu kroz grad, predvođeni stjegonošama, pripadnici postrojbe gosti i uzvanici po dolasku na Spomen obilježje poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu ispred zgrade Gradske uprave položili su vijence i zapalili svijeće.

Opširnije:U Sinju svečano obilježena 30. obljetnica „CRO...

Sinj: Svečano obilježeni Dan državnosti RH i Dan branitelja cetinskog kraja

U organizaciji Grada Sinja i Koordinacije braniteljskih udruga s područja Grada Sinja i Cetinske krajine danas je upriličena prigodna svečanost povodom obilježavanja 30. svibnja, Dana državnosti te Dana branitelja Sinja i Cetinske krajine.

Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju poginulih hrvatskih branitelja u Spomen parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata, ispred zgrade Gradske uprave u Sinju.

dan d

Opširnije:Sinj: Svečano obilježeni Dan državnosti RH i Dan...

Završen projekt „Krvavi Uskrs“ – 30. obljetnica stradanja Josipa Jovića

Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine završila je s provedbom projekta „Krvavi Uskrs“ – 30. obljetnica stradanja Josipa Jovića. Projekt je odrađen u suradnji s Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnicom Splitsko-dalmatinske županije te državnom razinom udruge.

Predstavnici udruge položili su vijence i svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima grada Sinja i Cetinske krajine te na centralnom križu, obzirom da zbog trenutnih epidemioloških mjera i preporuka Stožera civilne zaštite RH nismo bili u mogućnosti otići na mjesto pogibije Josipa Jovića.

Opširnije:Završen projekt „Krvavi Uskrs“ – 30. obljetnica...

Obilježena 28. godišnjica oslobađanja brane Peruća

Prigodnim programom u organizaciji Udruge Hrvatskih branitelja ‘Veterani 126. brigade Sinj’ 27. siječnja 2021. godine obilježena je 28. godišnjica oslobađanja brane Peruća.

Prije 28 godina, točnije 28. siječnja 1993. godine Hrvatska vojska oslobodila je branu ‘Peruća’. U toj brzoj akciji spriječena katastrofa koja je mogla nastati potapanjem vodom naselja nizvodno rijeke Cetine. U akciji Peruća poginuo je branitelj Ante Buljan, a ranjena su trojica pripadnika 126. sinjske brigade.

Svečanost je upriličena kod spomen obilježja poginulom Anti Buljanu gdje su se okupili članovi njegove obitelji, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, gradova i općina cetinskog kraja, djelatnici HEP-a te mještani naselja oko Peruće i ostalog dijela cetinskog kraja.

Opširnije:Obilježena 28. godišnjica oslobađanja brane Peruća

Obilježena 29. obljetnica pogibije petorice pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brg. ZNG-a

U Sinju je danas obilježena 29. obljetnice pogibije petorice pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brg. ZNG-a, hrvatskih branitelja Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalica i Bojana Vojvode, koji su poginuli u padu zrakoplova AN-2 na današnji dan 1992. godine u sinjskom naselju Šimci.

Obitelji, prijatelji, suborci poginulih zrakoplovaca sudjelovali su na župskoj misi u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske koju je predvodio, kao i molitveni obred kod spomenika  ‘Slomljeno krilo’, vojni kapelan 93. zrakoplovne baze Zadar don Ivo Topalović.

Nakon mise zadušnice uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja ‘Slomljeno krilo’ u Šimcima.

Opširnije:Obilježena 29. obljetnica pogibije petorice...

Projekt „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata“

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata provodila je projekt „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata“. Područje provedbe projekta bilo je na području Splitsko-dalmatinske županije, odnosno grada Splita.

U završnoj fazi projekta proveli smo sistematske preglede za 21 osobu – članove obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Sistematske preglede obavili smo u poliklinici Agram u Splitu, a isti su obuhvatili sljedeće pretrage: laboratorijske pretrage s uključenim hormonima štitnjače, pregled dojki / mamografija (ovisno o dobi, za žene), pregled ginekologa s UZV i PAPA testom (za žene), UZV štitnjače, procjena kardiovaskularnog rizika, pregled interniste s EKG, UZV abdomena, UZV prostate (za muškarce).

Opširnije:Projekt „Posljedice ratne traume na obitelji...

Psihosocijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja i ublažavanje posljedica epidemije bolesti COVID-19

Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Sinja i Cetinske krajine završila je s provedbom projekta „Psihosocijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja i ublažavanje posljedica epidemije bolesti COVID-19“, a koji se provodio u partnerstvu s Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnicom Splitsko-dalmatinske županije.

Opširnije:Psihosocijalno osnaživanje te podizanje...

Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Škabrnje

Obilježena je 29. obljetnica stradanja Škabrnje kada ujedno prvi put obilježavamo državni blagdan Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenog

Škabrnja se prisjetila strašnog zločina koji su prije 29 godina počinili pripadnici JNA te srpskih paravojnih postrojba u tom ravnokotarskome mjestu. Prema procjenama policije, zbog trenutne epidemiološke situacije u Škabrnji se okupilo oko 2.500 ljudi. Prijašnjih godina u tom ravnokotarskome mjestu znalo se okupiti i do 15.000 građana iz cijele Hrvatske.

Opširnije:Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Škabrnje