Splitsko - dalmatinska županija

Memorijalni spust Cetinom – 30. obljetnica napada na vojarne bivše JNA u Sinju

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Splitsko-dalmatinske županije provela je projekt „Memorijalni spust Cetinom – 30. obljetnica napada na vojarne bivše JNA i početak oružane obrane od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu grada Sinja i Cetinske krajine“ financiran sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja.

Dana 25. kolovoza 2021. godine na godišnjicu napada Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica SDŽ zajedno s predsjednicom Udruge državne razine Sandrom Rapčak i dopredsjednicom Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine Dragicom Hrgović sudjelovala je na polaganju vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu pogibije hrvatskog branitelja Ivana Kambera, na spomen obilježju u vojarni ‘126. brigade HV-a’. Nakon toga, polaganje vijenaca nastavljeno je na spomen obilježju na mjestu pogibije Luke Ercega, u vojarni ‘Ivaniša Nelipića’. Udruge su vijence položile s gradonačelnikom grada Sinja Mirom Buljem. Vijence je položio i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Darko Nekić u pratnji pukovnika Dražana Mazalina, izaslanika ministra obrane Marija Banožića, predsjednika sinjske HVIDR-e Dražena Pavlovića i Koordinacije braniteljskih udruga Cetinskog kraja. U ime Splitsko-dalmatinske županije vijenac je položio županijski pročelnik Damir Gabrić, a vijence su položili i predstavnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, izaslanstva gradova i općina cetinskog kraja, izaslanstva političkih stranaka, VAD-a i drugi.

Opširnije:Memorijalni spust Cetinom – 30. obljetnica...

U Sinju svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 26.obljetnica VRO Oluja

Dana 05. kolovoza 2021. godine ni jaka kiša koju je pratila grmljavina nije omela odavanje počasti povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 26. obljetnice veličanstvene vojno – redarstvene operacije „Oluja“

Program obilježavanja počeo je budnicom Gradske glazbe Sinj koja je prošla ulicama grada. Izaslanstvo Grada Sinja, predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, HV vojarne 126. brigade, PP Sinj, Viteškog alkarskog društva te predstavnici političkih stranaka na spomenik u Spomen parku hrvatskih branitelja položili su vijence i zapalili svijeće. Molitvu odrješenja molio je župnik fra Perica Maslać.

Opširnije:U Sinju svečano obilježen Dan pobjede i...

Prijem kod Alkarskog vojvode

Dana 26. srpnja 2021. godine održan je prijem i radni sastanak predstavnika stradalničkih udruga s područja grada Sinja u Alkarskim dvorima sa alkarskim vojvodom Boškom Ramljakom.

Opširnije:Prijem kod Alkarskog vojvode

Održana 12. Memorijalna regata – spust čamcima rijekom Cetinom

Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Splitsko–dalmatinske županije i Braniteljska zadruga Patriot, organizirali su 12. po redu, tradicionalnu memorijalnu regatu-spust čamcima rijekom Cetinom.

U nedjelju, 18. srpnja održana je dvanaesta memorijalna regata Cetinom, koja je posvećena poginulim i umrlim braniteljima Cetinskog kraja.

Regata je zbog posebnih važećih epidemioloških mjera sudionike podijelila u tri skupine koje su se spuštale u tri termina sa startom u 11 sati, 13 sati i 15 sati. Na ovogodišnjoj regati sudjelovali su brojni pripadnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata između ostalih i predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Splitsko-dalmatinske županije te predstavnici civilnih udruga.

Opširnije:Održana 12. Memorijalna regata – spust čamcima...

Održana 7. konjička karavana – Ljeto '95

U organizaciji Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Splitsko – dalmatinske županije uz potporu Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstvo hrvatskih branitelja, TZG Sinja, Grada Sinja i Općine Hrvace u subotu, 26. lipnja održala se 7. konjička karavana – Ljeto ’95., koja se održava u spomen na značajnu oslobodilačku vojno-redarstvenu operaciju Hrvatske vojske Ljeto ’95.

Karavana, u kojoj je sudjelovalo preko 30 sudionika kretala se preko Sinjskog polja prema rijeci Cetini, a potom do Vojskove u Hrvatačkom polju te preko mosta na Panju do Bitelića, Vučipolja, Zasioka i na koncu do poligona BZ Patriot u Dabru. Cijela ruta prolazila je kroz značajne povijesne lokalitete uz koje je priroda bogato rasprostrla svoje ljepote.

Opširnije:Održana 7. konjička karavana – Ljeto '95

U Sinju svečano obilježena 30. obljetnica „CRO ANGELSA“

Prigodnim svečanim programom u Sinju je dana 02.06.2021.g. obilježena 30. godišnjica od formiranja 2. bojne 4. brigade ZNG-a ‘Cro angelsa’. Program je počeo u 10 sati misom zadušnicom u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske za poginule i umrle pripadnike postrojbe, koju je predvodio sinjski župnik fra Perica Maslać.

Nakon svečane euharistije uslijedilo je mimohod ulicama Sinja i polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. U mimohodu kroz grad, predvođeni stjegonošama, pripadnici postrojbe gosti i uzvanici po dolasku na Spomen obilježje poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu ispred zgrade Gradske uprave položili su vijence i zapalili svijeće.

Opširnije:U Sinju svečano obilježena 30. obljetnica „CRO...

Sinj: Svečano obilježeni Dan državnosti RH i Dan branitelja cetinskog kraja

U organizaciji Grada Sinja i Koordinacije braniteljskih udruga s područja Grada Sinja i Cetinske krajine danas je upriličena prigodna svečanost povodom obilježavanja 30. svibnja, Dana državnosti te Dana branitelja Sinja i Cetinske krajine.

Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju poginulih hrvatskih branitelja u Spomen parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata, ispred zgrade Gradske uprave u Sinju.

dan d

Opširnije:Sinj: Svečano obilježeni Dan državnosti RH i Dan...

Završen projekt „Krvavi Uskrs“ – 30. obljetnica stradanja Josipa Jovića

Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine završila je s provedbom projekta „Krvavi Uskrs“ – 30. obljetnica stradanja Josipa Jovića. Projekt je odrađen u suradnji s Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnicom Splitsko-dalmatinske županije te državnom razinom udruge.

Predstavnici udruge položili su vijence i svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima grada Sinja i Cetinske krajine te na centralnom križu, obzirom da zbog trenutnih epidemioloških mjera i preporuka Stožera civilne zaštite RH nismo bili u mogućnosti otići na mjesto pogibije Josipa Jovića.

Opširnije:Završen projekt „Krvavi Uskrs“ – 30. obljetnica...