Splitsko - dalmatinska županija

Program hodočašća Hrvatske vojske, policije, hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u svetištu čudotvorne Gospe Sinjske

U petak 26. srpnja 2019. godine s početkom u 10:00 sati održati će se tradicionalno hodočašće Hrvatske vojske, policije, hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata čudotvornoj Gospi Sinjskoj u Sinju. 

Program:

  • 8:30 – 9:30 sati – okupljanje hodočasnika (ispred Franjevačkog samostana u Sinju)
  • 9:30 sati – postrojavanje hodočasnika Hrvatske vojske, redarstvenih snaga i branitelja (dvorište Franjevačkog samostana)
  • 9:45 sati – postrojavanje za svečanu procesiju
  • 10:00 sati – početak svečane procesije
  • 10:30 – 11:30 sati – koncelebrirana Sveta Misa (crkva Gospe Sinjske)
  • 12:30 sati – zajednički objed (Franjevački samostan)

Opširnije:Program hodočašća Hrvatske vojske, policije,...

Otvorena izložba „Zlatne ruke žene braniteljice“ u Kaštel Sućurcu

Dana 1. srpnja 2019. godine u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu otvorena je izložba „Zlatne ruke žene braniteljice“, a u sklopu Kulturnog ljeta u organizaciji Grada Kaštela i udruge Veteranki Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije.

Izložbu je otvorila predsjednica udruge Ljiljana Poje riječima „To smo mi, na fotografijama ono što smo bile u Domovinskom ratu, a ovo smo danas – kroz izradu raznih rukotvorina se liječimo, družimo..“.

Među izlošcima su ratne fotografije koje prikazuju braniteljice s njihovim suborcima i suborkinjama, kao i zlatovezi na raznim predmetima i odjeći.

Opširnije:Otvorena izložba „Zlatne ruke žene braniteljice“...

Članovi URUPBDR-a posjetili Svetište Majke Božje Trsatske

U sklopu provedbe projeka Udrugea roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata i UDPNHBDR SDŽ  ‘Da se ne zaboravi’, članovi obitelji poginulih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine posjetili su najstarije hrvatsko marijansko svetište – Svetište Majke Božje Trsatske.

Opširnije:Članovi URUPBDR-a posjetili Svetište Majke Božje...

Obilježena 28. obljetnica osnutka 2. bojne 4. brigade ZNG-a

Prigodnim programom u Sinju je 1. lipnja obilježena 28. godišnjica od formiranja 2. bojne 4. brigade ZNG-a ‘Cro angelsa’.

Program je počeo u 10 sati misom zadušnicom u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske za poginule i umrle pripadnike postrojbe, koju je predvodio fra Danijel Stipanović.

Opširnije:Obilježena 28. obljetnica osnutka 2. bojne 4....

Obilježen Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine

U organizaciji Koordinacije braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata s područja Sinja i cetinskog kraja, uz suorganizaciju Grada Trilja i potporu Grada Sinja, 30.05.2019.g. obilježen je Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine.

Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulih hrvatskih branitelja u Spomen parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata, ispred zgrade Gradske uprave Sinj. Vijence su položili predstavnici braniteljskih udruga proizišli iz Domovinskog rata, gradova i općina s područja cetinskog kraja, predstavnici gradskih vijeća Sinja i Trilja, političkih stranaka, Ministarstva hrvatskih branitelja, Vojarne 126. brigade HV-a Sinj, MUP-a, Viteškog alkarskog društva i drugi. Himnu ‘Lijepa naša’ izveo je sinjski glazbenik Joško Delić Zurzi, a molitvu odrješenja molio je župnik Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Perica Maslać.

Opširnije:Obilježen Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine

Održan Dan otvorenih vrata udruga

Dana 17. svibnja 2019. godine u Sinju je održan Dan otvorenih vrata Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata (državna razina) u suradnji s Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnicom Splitsko-dalmatinske županije i Udrugom roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja Grada Sinja i Cetinske krajine.

U ime svih udruga nazočne je pozdravila Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata koja je ujedno i predstavila dosadašnji rad svih udruga te su nazočnima prikazane i prezentacije.

Opširnije:Održan Dan otvorenih vrata udruga

Poziv – Dani otvorenih vrata udruga

Dane otvorenih vrata udruga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske organizira osmu godinu zaredom kako bi se otvaranjem vrata udruga u određenom danu ili danima svim zainteresiranim građanima i široj javnosti približile aktivnosti udruga u različitim područjima djelovanja, ponajprije programi i projekti od interesa za opće dobro koje provode udruge diljem Hrvatske, u prostorima udruga ili izvan njih. To je prilika da građani sudjeluju u brojnim kreativnim radionicama, predavanjima, predstavama, akcijama, te da se upoznaju s različitim društveno korisnim projektima i programima, ali i mogućnostima volontiranja u udrugama.

Opširnije:Poziv – Dani otvorenih vrata udruga

Obilježena 12. obljetnica ustroja Gardijske motorizirane brigade

U Sinju je 1. travnja 2019. godine održano svečano obilježavanje 12. obljetnice Gardijske motorizirane bojne HKOV, a započeo je svečanim mimohodom postrojbi brigade iz Vojarne 126. brigade do crkve Čudotvorne Gospe Sinjske gdje je služena sveta misa. Svečano misno slavlje je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan uz gvardijana fra Petra Klapeža i vojnog kapelana Gardijske motorizirane brigade fra Božu Ančića.

Nakon svečane svete mise pripadnici Gardijske mehanizirane brigade u svečanom postroju s uzvanicima i građanima su došli su na Trg dr. Franje Tuđmana. Pregled svečanog postroja obavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević u pratnji brigadnog generala Tihomira Kundida, zapovjednika Gardijske motorizirane bojne.

Opširnije:Obilježena 12. obljetnica ustroja Gardijske...