Splitsko - dalmatinska županija

Odrađen projekt ‘Edukativna radionica na temu zdravlja žene i UZV pregled dojki’

Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine, s partnerskom organizacijom Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata SDŽ, uspješno je odradila svoj projekt ‘Edukativna radionica na temu zdravlja žene i UZV pregled dojki’.

Cilj projekta je upoznavanje s važnosti samopregleda i pregleda žena i ranog otkrivanja raka na dojci, poticanje žena da obavljaju preglede, pravovremeno otkrivanje bolesti i uključivanje u proces liječenja.

Opširnije:Odrađen projekt ‘Edukativna radionica na temu...

Obilježena 24. obljetnica akcije ‘Zima ’94.’

U organizaciji Udruge veterana 126. brigade HV Sinj  30. studenoga, obilježena je 24. godišnjica vojne akcije ‘Zima 94.’.

Akcija se odvijala u razdoblju od 29. studenog do 24. prosinca 1994. godine na području Livanjskog polja i planine Dinare, a u njoj je oslobođeno područje širine 10 km i dubine 20 km.

Opširnije:Obilježena 24. obljetnica akcije ‘Zima ’94.’

Odana počast žrtvama Škabrnje

Povodom obilježavanja sjećanja na žrtvu Škabrnje, dana 18. studenoga 2018. godine članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Podružnice Splitsko – dalmatinske županije odali su počast žrtvama Škabrnje. Obilježavanje se održava svake godine u spomen na 18. studenoga 1991. godine kada je ubijeno 48 civila te 15 hrvatskih branitelja.

Opširnije:Odana počast žrtvama Škabrnje

Obilježen blagdan Svih svetih u Sinju

U organizaciji Grada Sinja polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Sinju je obilježen blagdan Svih svetih.

Prvog studenog 2018. godine vijenci su položeni kod Središnjeg križa na groblju svetog Frane, na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te ispred biste prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana. Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata na obilježavanju su sudjelovali predstavnici UDPNHBDR – Podružnice Splitsko – dalmatinske županije. Uz gradonačelnicu Kristinu Križanac i njene zamjenike Denisa Glavana i Zlatka Ugrina, vijence su položili predstavnici političkih stranaka, Vojarne 126. brigade HV-a, Policijske postaje Sinj, Viteškog alkarskog društva, braniteljskih udruga i drugi.

Opširnije:Obilježen blagdan Svih svetih u Sinju

5. Susreti članova obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja

Dana 15. rujna 2018. godine u Sinju su održani 5. Susreti članova obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Susreti su započeli polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju poginulih hrvatskih branitelja u Spomen parku hrvatskih branitelja u Sinju. Molitvu za sve smrtno stradale hrvatske branitelje predvodila je predsjednica Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja Dragica Hrgović.

Opširnije:5. Susreti članova obitelji poginulih, umrlih i...

Obilježena 27. obljetnica napada na vojarne bivše JNA i početka oružane obrane od velikosrpske agresije na Cetinsku krajinu

U Sinju je 25.08.2018.g. obilježena 27. obljetnica napada na vojarne bivše JNA i početka oružane obrane od velikosrpske agresije na Cetinsku krajinu.

Podsjetimo, 25. kolovoza 1991. godine dragovoljci Sinja i Cetinskog kraja, pripadnici ZNG-a i MUP-a, opkolili su vojarne okupatorske vojske i pokušali osvojiti znatnu količinu naoružanja za obranu, kako bi ga proslijedili već ranije formiranim dragovoljačkim postrojbama i pripadnicima bojne koja je formirana tog dana, a kasnije je djelovala kao 1. bojna 126. brigade. Ova akcija bila je prva ovakvog karaktera na području Hrvatske u Domovinskom ratu. Tijekom tog napada živote su izgubili Luka Erceg iz Otoka i Ivan Kamber iz Rude. Istog dana jugoslavenska armija napala je Vrliku, a u njezinoj obrani poginuli su Ante Barać iz Zelova, Ivan Tomaš iz Segeta kod Trogira, Ilija Perajica iz Livna te Ivan Lelas iz vrličkog naselja Kosori.

Opširnije:Obilježena 27. obljetnica napada na vojarne...

9. Memorijalna regata Cetina 2018.

Već po tradiciji na Panju se okupljaju branitelji i zaljubljenici adrenalinskog užitka kojih je ovog puta bilo više od tri stotine sa oko sedamdesetak plovila. Spust našom kraškom ljepoticom posvećuje se poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima sa prostora Cetinskog kraja. Do sada najbrojnija regata okupila je i mnoge goste sa svih krajeva Lijepe naše. Najbrojniju delegaciju predstavljali su djelatnici Splitsko-dalmatinske županije na čelu sa Damirom Gabrićem, koji su bili oduševljeni viđenim.

Opširnije:9. Memorijalna regata Cetina 2018.

Svečano obilježena 27. godišnjica od formiranja ‘Cro angelsa’

U Hrvacama je  prigodno obilježena 27. godišnjica od formiranja 2. bojne 4. brigade ZNG-a – ‘Cro angelsa’.

Program je počeo u 10 sati misom zadušnicom u crkvi Gospe od žalosti za poginule i umrle pripadnike postrojbe, koju je predvodio hrvatački župnik fra Neven Pavlinušić. On je u svojoj propovijedi, između ostalog posebno naglasio kako je u nazivu 2. bojne ‘Hrvatski anđeli’ puno domoljubne i vjerske značajnosti, te da je dovoljno izgovoriti to ime da se zna tko su bili ti hrvatski vitezovi.

Opširnije:Svečano obilježena 27. godišnjica od formiranja...