Splitsko - dalmatinska županija

Sinj: Svečano obilježeni Dan državnosti RH i Dan branitelja cetinskog kraja

U organizaciji Grada Sinja i Koordinacije braniteljskih udruga s područja Grada Sinja i Cetinske krajine danas, 30. svibnja 2020. godine prigodno je, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obilježeni državni blagdan ‘Dan državnosti’ te ‘Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine’.

Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju poginulih hrvatskih branitelja u Spomen parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata, ispred zgrade Gradske uprave u Sinju.

Opširnije:Sinj: Svečano obilježeni Dan državnosti RH i Dan...

Obilježena 27. godišnjica oslobađanja brane Peruća

peruca

Danas je prigodnim programom obilježena 27. godišnjica oslobađanja brane Peruća.

Prije 27 godina, točnije 28. siječnja 1993. godine Hrvatska vojska oslobodila je branu ‘Peruća’. Bila je to brza akcija kojom je spriječena katastrofa koja je mogla nastati potapanjem vodom naselja nizvodno rijeke Cetine. U akciji Peruća poginuo je branitelj Ante Buljan, a ranjena su trojica pripadnika 126. sinjske brigade.

Opširnije:Obilježena 27. godišnjica oslobađanja brane Peruća

Obilježena 28. obljetnica pogibije petorice pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG-a

simci

Danas je u Sinju obilježena 28. obljetnice pogibije petorice pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda  4. brg. ZNG-a, hrvatskih branitelja Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalica i Bojana Vojvode, koji su poginuli u padu zrakoplova AN-2 na današnji dan 1992. godine u sinjskom naselju Šimci.

Obitelji, prijatelji, suborci poginulih zrakoplovaca sudjelovali su na župskoj misi u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske koju je predvodio župnik fra Perica Maslać, gdje su se u molitvima prisjetili hrvatskih poginulih branitelja. Nakon toga uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja ‘Slomljeno krilo’ u Šimcima.

Opširnije:Obilježena 28. obljetnica pogibije petorice...

Božićno druženje članova UDPNHBDR - SDŽ i URUPBDR-a Sinj

Dana 21.12. 2019. godine u prostorijama udruge održano je božićno druženje članova udruge uz prigodni domjenak i podjelu prigodnih poklon paketića najmlađima.

U sklopu Projekta " Duhovno osnaživanje članova Udruge " organizirali smo i posjetu Božićnom selu - Dolac Gornji, dana 26.12.2019.g. na veliku radost naših najmlađih članova.

Opširnije:Božićno druženje članova UDPNHBDR - SDŽ i...

Završen projekt ‘Edukativna radionica na temu zdravlja žene i UZV pregled dojki’

Udruga roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine, s partnerskom Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Splitsko-dalmatinske županije uspješno je odradila svoj projekt ‘Edukativna radionica na temu zdravlja žene i UZV pregled dojki’ koji je u cijelosti financiran od Ministarstva hrvatskih branitelja.

Cilj projekta je upoznavanje s važnosti samopregleda i pregleda žena, ranog otkrivanja raka na dojci, poticanje žena da odlaze redovito na preglede zbog pravovremenog otkrivanja bolesti i uključivanja u proces liječenja.

Projektom je obuhvaćeno 120 žena u dobi od 25. do 75. godine života, a UZV pregled dojki obavilo je 112 žena. Projekt je odrađen u nekoliko faza kroz mjesec rujan, studeni i listopad 2019. godine u suradnji s Klubom žena liječenih na dojci Split.

UZV

OBITELJ POGINULIH, UMRLIH I NESTALIH HRVATSKIH BRANITELJA U ŠKABRNJI

Osim Vukovara, cijela Hrvatska danas se na poseban način sjeća i druge velike tragedije u novijoj povijesti naše zemlje – Škabrnje.

Prije 28 godina Škabrnja je pala u ruke srbočetničkog neprijatelja i zločinačke tzv. JNA. Na taj dan ubijeni su mnogi nedužni civili, ali i hrvatski branitelji koji su odlučili braniti svoju zemlju. Građani iz svih dijelova Lijepe naše danas su se došli pokloniti žrtvi Škabrnje i sudjelovati u koloni sjećanja. Tog tužnog dana prije 28 godina život su izgubile 84 osobe hrvatske nacionalnosti – 26 branitelja i 58 civila.

Opširnije:OBITELJ POGINULIH, UMRLIH I NESTALIH HRVATSKIH...

Održana tribina „Radna terapija kao pomoć hrvatskim braniteljima“

U Solinu je 6. studenog 2019. godine održana tribina „Radna terapija kao pomoć hrvatskim braniteljima“ u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP Solin.

Tribinu je otvorio tajnik udruge Željko Baričević koji se u uvodnom govoru osvrnuo na ulogu hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu te sve ono što se dogodilo nakon Domovinskog rata - Nalazili smo se tijekom rata u brojnim životno ugrožavajućim situacijama i gledali smrti u oči. Ranjen si, zakrpaju te i nakon oporavka opet ideš dalje, ali sve ovo što je došlo nakon rata, ovaj post traumatski sindrom za nas je još teži. 

Opširnije:Održana tribina „Radna terapija kao pomoć...

Sistematski pregledi za članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Splitsko-dalmatinske županije

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u sklopu svojih projekata „Djeca rata – nečujni krik“ i „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata“ provodila je sistematske preglede za članove Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata s područja Splitsko-dalmatinske županije u koje su se uključili i članovi obitelji hrvatskih branitelja te obitelji umrlih hrvatskih branitelja s istog područja.

Pregledi su se vršili u Poliklinici „Babić“ u Sinju, a obuhvatili su pregled madeža, UZV abdomena i UZV štitnjače. Ukupno je obavljeno 30 pregleda. Kod 12 osoba koje su pristupile pregledu UZV štitnjače pronađene su benigne promjene koje zahtijevaju daljnje praćenje. Liječnici koji su vršili preglede sve korisnike su detaljno uputili u njihovo trenutno stanje, važnost redovitih pregleda kako bi se na vrijeme otkrile promjene i izbjegla maligna oboljenja.

Opširnije:Sistematski pregledi za članove obitelji...