Sisačko - moslovačka županija

Rujanski „Dani sjećanja“ u Petrinji – svijeće, cvijeće i molitva uz spomen obilježja masovnih grobnica

Za Petrinjce, rujan je mjesec sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata kao i teška ratna razaranja koja je Petrinja pretrpjela u rujnu 1991. godine. Dana 15. rujna upriličen je obilazak lokaliteta masovnih grobnica i odavanje počasti žrtvama

Rujanska manifestacija „Dani sjećanja“ koju inače svake godine organizira petrinjska Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ove se godine održava u specifičnim epidemiološkim uvjetima. Predsjednik Koordinacije, Darko Dumbović kaže kako su zbog propisanih epidemioloških mjera ovogodišnji program morali svesti na manju mjeru. Ipak, od nekih tradicija, poput obilaska lokacija masovnih grobnica i odavanja počasti ubijenim braniteljima i civilima na tim lokacijama, nisu htjeli odstupiti ni ove godine.

Opširnije:Rujanski „Dani sjećanja“ u Petrinji – svijeće,...

Obilježen Dan Grada Petrinje

Dana 10. kolovoza 2019. godine obilježen je Dan Grada Petrinje  i blagdan nebeskog zaštitnika Svetog Lovre.

Petrinjke i Petrinjci slave svoj dan, jer se 10. kolovoza obilježava kao Dan grada Petrinje, ali taj se dan   slavi i kao dan zahvalnosti Bogu i svetom Lovri zbog oslobođenja grada od Turaka, kada je u noći između 9. i 10. kolovoza 1594. godine bio poražen Hustan – beg i turska vojska. Sveti Lovro bio je đakon i mučenik, na slikama je prikazan u đakonskoj odjeći s palmom u ruci – simbolom mučeništva. Posebna mu je oznaka žar, na kojem je podnio mučeničku smrt.

Opširnije:Obilježen Dan Grada Petrinje

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Petrinji

Dana 05. kolovoza 2019. godine u Petrinji je svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 24. obljetnica vojno – redarstvene akcije „Oluja“.

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, 24.obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja i 28.obljetnice osnutka ZNG-a u Petrinji, započela je misom za Domovinu u Župnoj crkvi Svetog Lovre. Misno slavlje služili su župnik Josip Samaržija i trajni đakon Vjekoslav Uvalić koji je u svojoj propovijedi istaknuo kako se uvijek trebamo sjećati onih koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku. Nakon mise za Domovinu, u petrinjskom parku formirana je kolona u sklopu još jednog „Mimohoda pobjede, ponosa i slave“ u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje čiji je predsjednik Darko Dumbović istaknuo kako moramo biti ponosni na ove dane.

Opširnije:Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i...

U Petrinji svijećama za Vukovar ispisano: „27 – bez kazne“

Paljenjem svijeća na Trgu hrvatskih branitelja, Petrinjci su i ove godine, 17. studenoga, večer uoči obljetnice njegova pada nakon tromjesečne borbe, odali počast žrtvi herojskog grada Vukovara. Plamenom svijeća i zajedničkom molitvom, prisjetili su se i žrtava Škabrnje, ali i svoje Petrinje i čitave Banovine.

Svijetlošću svijeća ispisana je poruka: „27 – bez kazne“. Poruka je to kojom se želi upozoriti kako ni 27 godina od počinjenja ratnih zločina, zapravo još nitko nije odgovarao.

Opširnije:U Petrinji svijećama za Vukovar ispisano: „27 –...

Put svjetlosti za ranjene duše

Članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i ove su godine poslali lučice svjetla svojim poginulim roditeljima, poručujući još jednom kako njihovo svjetlo ljubavi i sjećanja nikada neće ugasnuti u njihovim srcima. Čine to svake godine u sklopu rujanskih Dana sjećanja u Petrinji, spuštajući upaljene lučice niz rijeku Kupu (kao prije par godina) ili pak puštanjem lanterni u zrak kao što su to učinili i ove godine u sklopu programa „Put svjetlosti za ranjene duše“, održanom u nedjelju 16. rujna 2018. godine na petrinjskom Trgu hrvatskih branitelja.

Opširnije:Put svjetlosti za ranjene duše

Sjećanje na 16. rujna 1991. – dan koji je duboko urezan u sjećanje Petrinjaca

Čitav mjesec rujan u Petrinji je posvećen Danima sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve grada Petrinje u Domovinskom ratu te razaranja grada u rujnu 1991. godine. Središnja komemoracija Dana sjećanja održana je 16. rujna 2018. godine, u spomen na 16.rujna 1991. godine koji je u povjesnici Petrinje ostao zabilježen kao dan velikih razaranja grada i teškog ratnog zločina za koji ni danas nitko nije odgovarao. Odavanje počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima započelo je ujutro svetom misom zadušnicom koju su u crkvi Sv. Lovre predvodili župnik Josip Samaržija i trajni đakon Vjekoslav Uvalić, duhovni savjetnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Nakon mise u prepunoj crkvi sv. Lovre, u petrinjskom gradskom parku na Strossmayerovom šetalištu formirana je Kolona sjećanja koja se zaputila prema spomeniku pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku gdje je održana središnja komemoracija.

Opširnije:Sjećanje na 16. rujna 1991. – dan koji je duboko...

Budnica sjećanja u Petrinji

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje, tradicionalno i ove godine, održana je motorizirana „Budnica sjećanja“ povodom 6. kolovoza, dana oslobođenja Petrinje u Vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“.
U vrijeme Domovinskog rata, 6. kolovoza 1995. godine, Petrinja je nakon četverogodišnje okupacije oslobođena te se u tu čast svake godine obilježava „Budnica sjećanja“. Sadašnji petrinjski gradonačelnik, kao i mnogi gosti, ispratili su kolonu na početku iz Srednjih Mokrica, a prije polaska motorizirane „Budnice sjećanja“ zapaljene su svijeće kod križa i spomenika poginulim braniteljima.

Opširnije:Budnica sjećanja u Petrinji