Sisačko - moslovačka županija

Budnica sjećanja u Petrinji

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje, tradicionalno i ove godine, održana je motorizirana „Budnica sjećanja“ povodom 6. kolovoza, dana oslobođenja Petrinje u Vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“.
U vrijeme Domovinskog rata, 6. kolovoza 1995. godine, Petrinja je nakon četverogodišnje okupacije oslobođena te se u tu čast svake godine obilježava „Budnica sjećanja“. Sadašnji petrinjski gradonačelnik, kao i mnogi gosti, ispratili su kolonu na početku iz Srednjih Mokrica, a prije polaska motorizirane „Budnice sjećanja“ zapaljene su svijeće kod križa i spomenika poginulim braniteljima.

Opširnije:Budnica sjećanja u Petrinji

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Petrinji

U župnoj crkvi sv. Lovre održano je svečano misno slavlje za Domovinu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti kojeg je predvodio župnik Josip Samaržija. Brojni predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, branitelji i članovi njihovih obitelji, kao i gradonačelnik Grada Petrinje, Darinko Dumbović sudjelovali su na misnom slavlju te „Mimohodu pobjede, ponosa i slave“ koji je iz petrinjskog gradskog parka išao prema središnjem spomeniku pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku. Na proslavi su sudjelovali članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Podružnice Sisačko – moslavačke županije.

Opširnije:Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i...

Trajno obilježen prostor 1. okupljanja ZNG-a Petrinja

U organizaciji Udruge ratnih veterana, veterana Domovinskog rata Grada Petrinje dana 4. kolovoza 2018. godine izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, voditelj pravnih poslova Ministarstva, svečano je otkrio spomen ploču na 1. okupljanje ZNG-a Petrinja 5. kolovoza 1991. godine na ulazu u Sportsku dvoranu Srednje škole.

Opširnije:Trajno obilježen prostor 1. okupljanja ZNG-a...

U petrinjskoj Vojarni proslavljen blagdan Svetog Ilije Proroka

Dana 20. srpnja 2018. godine u petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ svečanom svetom misom proslavljen je blagdan Svetog Ilije Proroka, nebeskog zaštitnika istoimene Vojne kapelanije. Misno slavlje je u koncelebraciji s petrinjskim župnicima, predvodio Jure Bogdan, vojni biskup u Republici Hrvatskoj. Bogdan je kazao kako želi da nam primjer života Ilije proroka bude trajno nadahnuće, dok je za Petrinju kazao kako je to mjesto slavne i druge povijesti.

Opširnije:U petrinjskoj Vojarni proslavljen blagdan Svetog...

Svečano otkrivanje spomen obilježja mjesta masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata

Svečano otkrivanje spomen obilježja mjesta masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata u spomen na 12 hrvatskih branitelja i civila pogubljenih 1991. godine u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku, ekshumiranih iz masovne grobnice i pojedinačnih grobova, održano je dana 9. prosinca 2017. godine u Taborištu. 

Ovo je sedmi spomenik masovne grobnice na području Petrinje, ali na žalost, ne i posljednji.

Opširnije:Svečano otkrivanje spomen obilježja mjesta...

Dan osnutka 12. domobranske pukovnije Petrinja

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u ponedjeljak, 30. listopada 2017.g., obilježen je dan osnutka 12. domobranske pukovnije Petrinja.

Ovom prigodom počast su odala brojna izaslanstva; u ime Grada Petrinje zamjenici gradonačelnika Viktorija Kaleb i Branimir Bešlić, Nenad Križić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, Ivan Krupec, izaslanik Ureda predsjednice RH, izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje, predstavnici hrvatske vojske i policije, predstavnici političkih stranaka.

Opširnije:Dan osnutka 12. domobranske pukovnije Petrinja

Obilježavanje Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice osnutka ZNG-a Petrinja

Obilježavanje Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice osnutka ZNG-a Petrinja započelo je 5. kolovoza 2017. godine u crkvi Sv. Lovre misom za Domovinu.

Potom je od središnjeg gradskog parka krenuo Mimohod pobjede, ponosa i slave prema Spomeniku pukovniku Predragu Matanoviću. I ove godine krenuo je i Mimohod iz Mošćenice, kojem se pridružio Branko Šubić, inicijator domoljubno-sportske akcije „Za branitelje od Vukovara do Petrinje u pet etapa“, koji je 01. kolovoza krenuo pješice iz Vukovara. Sudionici Mimohoda susreli su se kod Spomenika i zajedno odali počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Opširnije:Obilježavanje Dana pobjede i Domovinske...

Dani sjećanja – dani tuge i ponosa Petrinjaca

U sklopu petrinjskih „Dana sjećanja“ Rukometni klub „Petrinja“ organizirao je 2. rujna 2017. godine tradicionalni 21. memorijalni turnir „Bošić-Gener-Lokner-Žugaj“ u znak sjećanja na preminule petrinjske rukometaše tijekom Domovinskog rata. Na turniru su nastupile četiri momčadi: VIRO VIROVITICA (1.HRL-sjever), GAREŠNICA (1.HRL-sjever), SLOGA KRIŽ (3.HRL-središte) i domaćin PETRINJA (2.HRL-sjever). Na turniru su bila i djeca preminulih rukometaša Božena Mikulić, rođena Borošić i Marko Lokner.

Opširnije:Dani sjećanja – dani tuge i ponosa Petrinjaca