Obilježavanje 26. obljetnice VRO „Medački džep“

Prije 26. godina munjevitom operacijom Hrvatske vojske i policije oslobođeno je oko 220 km2 prostora ispod Velebita. Obilježavanje ove povijesne bitke od 9. rujna 1993. započelo je svetom misom u katedrali Navještenja blažene djevice Marije za sve poginule pripadnike Hrvatske vojske i policije koju je predvodio gospićko-senjski  biskup mons. Zdenko Križić. Potom je  kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata održana komemoracija s polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Opširnije:Obilježavanje 26. obljetnice VRO „Medački džep“

Obilježavanje 25. obljetnice VRO „Medački džep“

Velikim druženjem naroda s hrvatskim oružanim snagama, odnosno vojskom i policijom, te odavanjem počasti braniteljima koji su poginuli u toj operaciji,ali i u stvaranju slobodne Hrvatske općenito, obilježeno je danas 25 godina od početka vojno-redarstvene operacije Medački džep. Bila je to jedna od prvih,ali iznimno važnih oslobodilačkih operacija u Domovinskom ratu. Nakon nje Gospić je mogao koliko toliko mirnije živjeti, a hrvatske snage pokazale su da imaju moć za oslobođenje zemlje. Nažalost u ovakvim akcijama ostajali smo bez onoga najvažnijeg, bez ljudskih života. Njima u spomen služena je sveta misa, položeni vijenci i zapaljene svijeće.  Nakon toga uslijedio je veličanstven mimohod, zastave postrojbi u mimohodu Hrvatske vojske i policije, specijalnih postrojbi, branitelja, među kojima su brojni sudjelovali i u operaciji Medački džep. Lijepo je bilo vidjeti male, mlade Gospićane u mimohodu ulicama grada do glavnog gospićkog Trga gdje građani tijekom cijeloga dana razgledavaju tehničku opremljenost današnjih vojnih i policijskih snaga. Obilježavanje su uveličalii ministar obrane  Damir Krstičević, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik predsjednika Sabora, zastupnik Marijan Kustić, generali Markač i Norac, gradonačelnik Karlo Starčević i župan Darko Milinović, vojni ordinarij biskup mons. Jure Bogdan, saborska zastupnica i vojna liječnica dr. Ines Strenja Linić, kao i  zapovjednici ratnih postrojbi sudionika Medačkog džepa te brojni hrvatski branitelji. Svečanu akademiju je dodatno uveličala Klapa HRM „Sveti Juraj“ svojim pjesmama...

Opširnije:Obilježavanje 25. obljetnice VRO „Medački džep“

Otkriveno Spomen obilježje za poginule branitelje u operaciji ‘Oluja’ Zbornog područja Gospić

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović u subotu, 4. kolovoza 2018. godine je na Ljubovu nazočila otkrivanju Spomen obilježja za poginule branitelje u operaciji ‘Oluja’ Zbornog područja Gospić, gdje je poručila da su poginuli branitelji obaveza Hrvatske za budućnost te kako je važno ustrajati da se osiguraju bolji uvjeti za život svih generacija.

Opširnije:Otkriveno Spomen obilježje za poginule...

Sastanak ministra Medveda i udruga iz Domovinskog rata

Dana 20. srpnja, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved stigao je u radni posjet povodom dana grada Gospića te je tu priliku iskoristio za kratak sastanak s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata na razini Ličko-senjske županije. Uz ministar na sastanku se nalazio i župan Ličko-senjski mr. Darko Milinović, dr. med. Predstavnici Udruga su u kratkim crtama predstavili program rada svojih udruga koji su financirani iz Proračuna Ličko-senjske županije te od strane Ministarstva hrvatskih branitelja.

Opširnije:Sastanak ministra Medveda i udruga iz...

Dan Grada Gospića

Dana 22. srpnja povodom obilježavanja dana Grada Gospića te blagdana sv. Marije Magdalene predstavnici Grada i brojna izaslanstva domovinskih udruga te vojske i policije položila su vjence i zapalili svijeće u kod velikog križa na Gradskom groblju u spomen na sve stradale i nestale branitelje s ovog područja.

Nakon toga uslijedila je procesija do katedrale Navještenje blažene djevice Marije na čijem čelu su se nalazili pripadnici Gradske garde „Vukovi“ i pripadnici 118. brigade ZNG-a.

Opširnije:Dan Grada Gospića

SJEĆANJE NA VELEBITSKE JUNAKE

U petak 18. svibnja, počast poginulima pripadnicima Specijalne jedinice policije “Ajkula“, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su obitelji poginulih specijalaca, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske general pukovnik Mladen Markač, u ime Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane i Glavnog stožera oružanih snaga državni tajnik Ivan Vukić, savjetnik ministra unutarnjih poslova dr.Josip Mihaljević, zapovjednik inžinjerijske pukovnije brigadir Alan Srpak, načelnik Policijske uprave ličko-senjske Josip Biljan, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk, izaslanstvo Udruga Specijalne policije, izaslanik župana Ličko-senjske županije, Josip Dragičević, predsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, izaslanik župana Primorsko-goranske županije - Goran Petrc, pročelnik Ureda župana, zamjenik gradonačelnika Grada Gospića Ivica Tomljenović, izaslanstvo Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, IPA –sekcija Hrvatska, predsjednik Miljenko Vidak sa suradnicima. 

Opširnije:SJEĆANJE NA VELEBITSKE JUNAKE

25. godišnjica 9. gardijske brigade „Vukovi“

Ratna postrojba 9. gardijska brigada „Vukovi“ koja se tijekom Domovinskog rata iskazala na bojišnicama Like, Dalmacije i Primorja danas je obilježila  četvrt stoljeća od osnutka. Glavni stožer OS RH dao je 1. studenog 1992 zapovijed o njezinom ustrojavanju, tada 6. gardijske brigade „Vukovi“ te je prvi zapovijednik pukovnik Mirko Norac započeo s ustrojem postrojbe. Nakon povratka iz uspješno okončane operacije „Malenica“ u siječnju 1993. brigada mijenja ime u 9. gardijska brigada i to će ime s ponosom isticati do konačnog gašenja 2008. godine.

Opširnije:25. godišnjica 9. gardijske brigade „Vukovi“

Predstavljanje knjige „Vukovarska bolnica, svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka“

Knjiga o Vukovarskoj bolnici govori i o povijesnim odnosima Hrvata i Srba na tom području, o ratu, o patnjama naroda, o nesebičnom i herojskom radu liječnika od kojih je, primjerice jedan, kontinuirano u operacijskoj dvorani proveo 89 dana, a drugi je da mu se pacijentica ne bi pothladila prostor zagrijavao sušilom za kosu. Upravo je spašavanje života te pacijentice, teško ranjene bebe stare svega 6 mjeseci, povod pisanja ove knjige.

Autor je istaknu kako je Vukovarska bolnica bila svjetionik te je na jedan način pružala mogućnost onima koji su htjeli uploviti luku razumijevanja. No pazila je i da se ljudi ne nasuču na hridine zla, nažalost te hridine nisu uspjeli svi izbjeći i doživjeli su moralni, politički i svaki drugi brodolom.

Opširnije:Predstavljanje knjige „Vukovarska bolnica,...

Sjećanje na žrtve Široke Kule

Prošlo je 26 godina od početka masakra nad civilima sa šireg područja Široke Kule. Četnici su bez ijednog povoda ubili 40 civila, među njima 13-godišnju Vericu Nikšić i 17-godišnjeg Ivicu Nikšića. Najveći dio žrtava bili su starci iznad 75 godina života. Živote su izgubili mještani Vukšića, Urija, Mušaluka, Ličkog Osika i Široke Kule. Tijekom komemoracije održane kod spomenika u središtu Široke Kule najprije su se čule recitacije dviju učenica OŠ „dr. Franjo Tuđman“, iz škole koju je do smrti  pohađala i zvjerski ubijena Verica.

Opširnije:Sjećanje na žrtve Široke Kule