Međunarodni dan nestalih osoba i skup predsjedništva UDPNHBDR

U Vukovaru je dana 30. kolovoza 2014. obilježen Međunarodni dan nestalih osoba. Tom prilikom okupili su se predstavnici podružnica Udruge iz cijele Hrvatske, te predstavnici podružice u osnutku za Primorsko-goransku županiju.
Međunarodni dan nestalih osoba obilježen je molitvom i prigodnim programom na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Hrvatska još uvijek traga za 938 hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata, od čega grad Vukovar za 293 osobe.

Još jednom je apelirano na sve one koji imaju bilo kakva saznanja o nestalim osobama da ista dostave anonimno u bilo koju policijsku postaju ili na broj 062 111 111. Također, spomenuli smo se i potpisane Deklaracije Međunarode komisije za nestale osobe potpisane u Mostaru 29.08.2014. u koju polažemo puno nade, te apeliramo i na predstavnike Vlasti svih država u regiji da surađuju te dođu do saznanja o nestalim osobama. Okupljenima se obratila zamjenica gradonačelnika Ivana Penave, gospođa Marija Budimir, koja je dala potporu radu naše udruge, te naglasila važnost suradnje oko ove problematike. Također, predsjednik gradskog vijeća grada Vukovara, Igor Gavrić, naglasio je da oni koji su svoje živote utkali u stvaranje samostalne Republike Hrvatske nisu i nikada ne smiju biti zaboravljeni, pogotovo oni koje još uvijek tražimo. Naglasio je važost pronalaska istine o nestalima, koje obitelji traže već duge 23 godine. Na Memorijalnom groblju su položeni vijenci, te je nakon toga gvardijan Ivica Jagodić poveo molitvu. 

Istog dana održan je sastanak predsjedništva UDPNHBDR. Na istome se dotaknulo novog Zakona o udrugama koji stupa na snagu 01. listopada tekuće godine, te daje rok prilagodbe svim udrugama do 1. listopada 2015. godine. Također, svi pristurni su obavješteni još jednom o financiranju udruge od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, te važnosti istoga. Dogovorena su planirana obilježavanja i susreti do kraja ove godine, kao i planirani sastanci i radionice Udruge. Dogovorena je organizacija mimohoda “Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga” koji već tradicionalno organiza naša udruga 20.11. od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata do masovne grobnice Ovčara. I ove godine je dogovorena organizacija autobusa za sve sudionike mimohoda iz raznih krajeva Hrvatske.
Također, ovom prilikom održana je i edukacijska radionica projektnog menađmenta o izradi projektnih prijedloga. Ovakve radionice udruga organizirat će u nekoliko navrata do kraja ove godine kako bi se sve podružnice mogle pripremiti na izradu projektnih prijedloga za nadolazeće natječaje za sljedeću godinu.

Istog dana članovi udruge bili su na projekciji filma “Broj 55” na Vukovar film festivalu. Film je sniman prema istinitim događajima iz vremena Domovinskog rata. Priča na kojoj je temeljen film dogodila se u jesen 1991. godine. Mala skupina hrvatskih vojnika odlazi u patrolu improviziranim oklopnim vozilom vlastite izrade. U obližnjem selu upadaju u zasjedu, vozilo biva onesposobljeno, a oni su prisiljeni skloniti se u kuću broj 55. Njihov otpor udruženim snagama pobunjenih Srba, JNA i srpskih specijalaca traje gotovo 24 sata. Paralelno pratimo napore njihovih suboraca da ih izvuku iz okruženja. Film je posvećen ovim braniteljima koji su položili život na oltar Domovine:
Nikola Benkus, Željko Besek, Marinko Crnogaj, Mato Čančar, Miroslav Černak, Marijan Dukić, Stipe Gadža, Petar Grubeša, Anto Ivandić, Stjepan Kolar, Vladimir Krivačić, Stjepan Mamić, Tadija Markić, Ivan Palić, Zlatko Pavlović, Igor Stipić, Nedjeljko Pekić, Mario Posarić, Dubravko Štefulinec, Ante Tandara. Tijela svih poginulih hrvatskih branitelja pronađena su 9. siječnja 1992. u masovnoj grobnici u Rakovom Potoku. Bili su ukopani s još 23 civilne žrtve iz Kusonja. Na VFF-u film “Broj 55” Kristijana Milića odabran je i nagrađen kao najbolji igrani film, također nagrađena je i ukupna glumačka ekipa, te redatelj filma koji je dobio nagradu “Krsto Papić” za doprinos hrvatskom filmu.

Po završetku filma, članovi udruge sastali su se sa redateljem filma “Broj 55” koji je naglasio da mu je izuzetna čast što smo nazočili prikazivanju tog filma, pogotovo što među članovima udruge ima djece poginulih branitelja po kojima je sniman ovaj film. Ispred predsjedništva udruge čestitano mu je na velikom doprinosu hrvatskom društvu i kulturi, te izražena nada da će se nastaviti snimati filmovi ove tematike kako bi se nastavila širiti istina o Domovinskom ratu.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano