OBITELJ POGINULIH, UMRLIH I NESTALIH HRVATSKIH BRANITELJA U ŠKABRNJI

Osim Vukovara, cijela Hrvatska danas se na poseban način sjeća i druge velike tragedije u novijoj povijesti naše zemlje – Škabrnje.

Prije 28 godina Škabrnja je pala u ruke srbočetničkog neprijatelja i zločinačke tzv. JNA. Na taj dan ubijeni su mnogi nedužni civili, ali i hrvatski branitelji koji su odlučili braniti svoju zemlju. Građani iz svih dijelova Lijepe naše danas su se došli pokloniti žrtvi Škabrnje i sudjelovati u koloni sjećanja. Tog tužnog dana prije 28 godina život su izgubile 84 osobe hrvatske nacionalnosti – 26 branitelja i 58 civila.

Ovoj komemoraciji sudjelovala su izaslanstva državnog vrha, predvođeni potpredsjednikom Vlade RH, ministrom obrane Damirom Krstičevićem, ministrima Olegom Butkovićem i Ivanom Malenicom, načelnikom glavnog stožera OR RH generalom Mirkom Šundovom, izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije, gradova i općina s područja cetinskog kraja, alkari i alkarski momci, udruge proistekle iz Domovinskog rata predvođene Udrugom obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja i ostali građani.

skabrnja

Više fotografija pogledajte u galeriji

Nakon okupljanja u zapadnom ulazu u Škabrnju, kolona sjećanja krenula je do spomen obilježja masovne grobnice gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za nevine žrtve Škabrnje. Potom je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena sveta misa. Rijeka ljudi potom je u dostojanstvenoj koloni krenula do groblja sv. Luke gdje su položeni vijenci na središnji križ kod spomen obilježja, čime je završen ovogodišnji program sjećanja na žrtvu Škabrnje. Nakon cijelog programa organizator Općina Škabrnja uz potporu drugih institucija, ustanova i udruga, u prvom redu MORH-a, za sve sudionike organizirao je ručak u središtu mjesta.

skabrnja

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »