Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Za vrijeme Domovinskog rata diljem hrvatskih ratišta poginulo je 768 hrvatskih branitelja s područja Brodsko-posavske županije, te njih više od 400 s područja bivše općine Slavonski Brod. U organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske prošlog vikenda obilježen je Dan branitelja Brodsko-posavske županije. Program obilježavanja u petak i subotu odvijao se u Slavonskom Brodu, a u nedjelju tijekom prijepodneva nastavljen je komemoracijom u Staroj Gradiški.

Svečanost obilježavanja započela je u petak 14. 9. izložbom ratnih fotografija iz Domovinskog rata i okruglim stolom “Uloga topništva 108. brigade ZNG RH u Domovinskom ratu 1991. i 1992. godine”.

Više fotografija pogledajte u galeriji

U subotu 15. 9. tijekom dana održavala se Likovna kolonija KLD “Berislavić”, te cjelodnevni tehničko-taktički zbor hrvatske vojske. Središnji dio programa je bila sveta misa u crkvi Gospe Brze Pomoći, zatim je uslijedio mimohod od Crkve do Spomenika poginulim i stradalim hrvatskim braniteljima, nakon čega su u znak sjećanja na sve poginule i nestale branitelje te civilne žrtve Domovinskog rata, položeni vijenci i zapaljene svijeće. Obilježavanju Dana branitelja Brodsko-posavske županije prisustvovali su obitelji poginulih branitelja – ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Brodsko-posavske županije lampion je zapalila Klara Marinović. Dužno štovanje poginulim braniteljima odali su i izaslanstva Predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Vlade RH, predsjednika Hrvatskog Sabora, Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane te Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici Brodsko-posavske županije, Ureda državne uprave u Brodsko-posavskoj županiji, PU Brodsko-posavske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te političkih stranaka. U Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić-Mažuranić“ održana je i svečana akademija, a u večernjim satima na glavnom gradskom trgu održao se koncert Giuliana.

U nedjelju 16. 9. u Staroj Gradiški obilježena je 27. obljetnica teških borbi i stradavanja pripadnika 1. gardijske brigade “Tigrovi” u naselju Varoš na starogradiškom ratištu. Bojište u Novom Varošu je bilo jedno od prvih gdje su “Tigrovi” pokazali neprijatelju da namjera okupacije Hrvatske neće proći tako kako su zamislili. Srušena je ideja “Velike Srbije”, bilo je velikih žrtava, nije bilo oružanja i opreme da ih se potpuno zaustavi ali 1995. godine pripadnici 1. gardijske brigade sudjelovali su u “Bljesku”, vratili se na svoj pobjedonosni put i oslobodili svoju domovinu. U borbama na starogradiškom ratištu su sudjelovale i domaće snage, policija, Treća satnija 108. brigade te civilne postrojbe zapovjednika kriznog stožera Zdravka Sokića. Kroz čitav Domovinski rat 1. gardijska brigada prednjači po ratnom putu, ali nažalost i po broju žrtava. 365 “Tigrova” dalo je život za Hrvatsku, šestorica se smatra nestalima, 1600 ih je ranjeno, od toga 27 je stopostotnih invalida, a više od 200 njih prošlo je srpske koncetracijske logore. Položeni su vijenci kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Staroj Gradiški, služena je sveta misa u crkvi svetog Mihovila Arkanđela, a na svečanoj akademiji branitelji i uzvanici prisjetili se tih ratnih dana 1991. godine. Poginulih su se branitelja prisjetili obitelji poginulih hrvatskih branitelja – ispred UDPNHBDR-BPŽ lampione su zapalile Sonja Lulić i Klara Marinović. Dužno štovanje poginulim braniteljima odali su i predstavnici 1. gardijske brigade “Tigrovi” i braniteljskih udruga s područja Grada Nova Gradiška i Brodsko posavske županij, pripadnici Treće gardijske brigade „Kune“, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Zebre“ Nova Gradiška, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko posavske županije na čelu s predsjednikom brigadirom Brankom Cindrićem, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. Brigade/pukovnije Nova Gradiška, Udruge policije Brodsko posavske županije, Udruge 108. Brigade Zbora narodne garde Slavonski Brod, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Slavonski Brod i Udruge „Hrvatska žena“ Donji Varoš. Žrtvama su se poklonili i župan Brodsko-posavke županije Danijel Marušić, načelnici Općina Stara Gradiška i Okučani, te koordinator za branitelje Grada Nova Gradiška Vlatko Greiner.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »