Brodsko - posavska županija

Obilježena 28. obljetnica osnutka 121. brigade Hrvatske vojske u Novoj Gradiški

U subotu, 28.09. u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, a pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška, Županije Brodsko-posavske i Ministarstva hrvatskih branitelja svečano je obilježena 28. obljetnica osnutka 121. brigade hrvatske vojske.

Obilježavanje je započelo pokaznom vježbom istreniranih pasa Vojne policije u središtu grada, nakon čega je uslijedio svečani mimohod hrvatskih branitelja i sudionika od centra grada do središnjeg spomen obilježja na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje su dužno štovanje poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima odala brojna izaslanstva. Dužno štovanje odano je i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Opširnije:Obilježena 28. obljetnica osnutka 121. brigade...

Žitelji novogradiškog kraja obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja 05. kolovoza na Trgu dr. Franje Tuđmana u Novoj Gradiški položeni su vijenci i odano dužno štovanje svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Vijence su položili roditelji, udovice i djeca poginulih hrvatskih branitelja uključujući članove Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata-Podružnice Brodsko-posavske županije, članovi brojnih braniteljskih i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Brodsko-posavske županije na čelu s pročelnikom županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Željkom Burazovićem, Grada Nova Gradiška na čelu sa zamjenicima gradonačelnika Ivanom Trupina i Borislavom Vidošićem te koordinatorom za branitelje Vlatkom Greinerom, saborski zastupnik Davor Vlaović, gradski vijećnici, predstavnici Policijske postaje Nova Gradiška, civilnih udruga te ustanova i institucija s područja Grada.

Opširnije:Žitelji novogradiškog kraja obilježili Dan...

Obilježen Dan antifašističke borbe i Dan državnosti Republike Hrvatske u Novoj Gradiški

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe i Dana državnosti u spomen svim hrvatskim braniteljima i sudionicima stvaranja samostalne hrvatske države položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod središnjeg spomen obilježja na Trgu dr. Franje Tuđmana u Novoj Gradiški.

Poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima dužno štovanje odali su predstavnici Brodsko - posavske županije, Grada Nova Gradiška, udruga proisteklih iz Domovinskog rata uključujući Udrugu djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Brodsko-posavske županije, civilnih udruga, javnog i političkog života grada.

Opširnije:Obilježen Dan antifašističke borbe i Dan...

Obilježena 28. obljetnica 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade „Kune“

12. lipnja je u mjestu Gorice pored Nove Gradiške svečano obilježena 28. obljetnica osnutka 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade „Kune“, te dan Udruge veterana novogradiškog ogranka i postrojbe Hrvatske vojske. 

3. gardijska brigada “Kune” ustrojena je 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima. Kroz brigadu je prošlo oko 10.000 pripadnika: njih 369 je poginulo, 1088 ih je ranjeno, a 17 ih se još uvijek smatra nestalima. Početkom velikosrpske pobune brigada u suradnji sa snagama MUP-a, nastoji uspostaviti red i zakonitost na području Slavonije i Baranje.

Opširnije:Obilježena 28. obljetnica 3. satnije 3. bojne 3....

Održan 17. susret sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu „Mali križ - velika žrtva“ u Slavonskom Brodu

U subotu 25. svibnja u Slavonskom Brodu se cijela Hrvatska prisjetila srpske agresije na Domovinu tijekom koje je poginulo preko 400 djece, a samo u Slavonskom Brodu cijeli jedan razred. Tim povodom, u organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, na tradicionalnom okupljanju u Slavonskom Brodu pod nazivom „Mali križ - velika žrtva“, okupile su se majke i očevi poginule djece Hrvatske. Roditelji koji su bili u najljepšim godinama svog života kada su ostali bez djece, sada su već ostarjeli, a svoja prava zbog civilnih stradanja i dalje nisu ostvarili. Iz cijele Lijepe Naše, okupili su se pred simbolom velike žrtve svojih mališana - nedovršene slagalice na najljepšem i dječjim smijehom uvijek ispunjenom igralištu - uspomeni na prekinuto djetinjstvo za koju su se ipak uspjeli izboriti za života.

Opširnije:Održan 17. susret sjećanja na poginulu djecu u...

Obilježene 24 godine od VRO „Bljesak“ u Okučanima

Dvadeset i četvrta obljetnica vojno-redarstvene operacije "Bljesak" u kojoj je 1995. oslobođena zapadna Slavonija obilježena je u srijedu 01.05. kod spomen-obilježja "Kristalne kocke vedrine" u Okučanima, gdje su počast poginulima odali suborci, članovi obitelji i prijatelji, udruge proistekle iz Domovinskog rata te najviši predstavnici države, Sabora i Vlade. Obilježavanju je prisustvovalo sedam članova Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Brodsko-posavske županije.

Operacija "Bljesak" počela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage, koje su imale oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija. U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, 9 ih je naknadno umrlo od posljedica ranjavanja, a 162 su ranjena.

Opširnije:Obilježene 24 godine od VRO „Bljesak“ u Okučanima

U Novoj Gradiški obilježena 27. obljetnica međunarodnog Dana priznanja Republike Hrvatske

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije i Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška 15. siječnja obilježena je 27. obljetnica međunarodnog Dana priznanja Republike Hrvatske. Tom prigodom kod Spomenika poginulih, nestalih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja položeni su vijenci i zapaljene svijeće, te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. 

Opširnije:U Novoj Gradiški obilježena 27. obljetnica...

Obilježena 27. obljetnica vojne akcije „Šagovina '91.“

U Cerničkoj Šagovini 16. prosinca obilježena je 27. obljetnica veličanstvene oslobodilačke akcije “Šagovina '91.” u organizaciji Udruge 121. Brigade-pukovnije Nova Gradiška i pokroviteljstvom Općine Cernik. Oslobađanjem Mašićke Šagovine otvoren je prostor i prema daljnjem napredovanju hrvatskih obrambenih snaga i oslobađanju Okučana. Na žalost i u ovoj akciji bilo je žrtava, a živote su za slobodu dali: Slavko Matošević, Josip Marinović, Tomislav Špehar, Marijan Ruškan, Slavko Mihaljević, Tomislav Ruškan, Vlado Dubovski, Zdravko Romić, Darko Franić, Miroslav Krpan, Igor Vukas, Zlatko Krčmar i Jurica Bekić.

Opširnije:Obilježena 27. obljetnica vojne akcije „Šagovina...