Bjelovarsko - bilogorska županija

Obilježen Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja

Dana 29. rujna 2019. godine svečano je obilježen Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja jer je upravo na taj dan 1991. godine Grad oslobođen od neprijateljske vojske.

Napad iz vojarne tog sudbonosnog datuma bio je jedan od najtežih dana za Grad Bjelovar. I nakon 28 godina od tog divljačkog razaranja Bjelovara još su uvijek svježe rane i sjećanja na taj dan. Tim povodom je ove godine, svečano, dostojanstveno i jedinstveno organiziran Mimohod pobjednika prema Spomen području Barutana.

Prije početka formiranja kolone Mimohoda pobjednika „Barutana 91.“, odana je počast civilnim žrtvama Domovinskog rata, polaganjem vijenca ispred bjelovarske katedrale. Počast je odana i poginulim bjelovarskim braniteljima, polaganjem vijenca pokraj spomenika u središnjem gradskom parku na Trgu Eugena Kvaternika.

Nakon dolaska na Spomen područje Barutana održana je Komemoracija, paljenje svijeća i polaganje vijenaca, te Koncelebrirana sveta misa koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup, Vjekoslav Huzjak. 

Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Bjelovarsko-bilogorske županije obilježavanju je nazočila predsjednica Podružnice Alica Stančin.

U sklopu proslave Dana Grada i Dana bjelovarskih branitelja premijerno je prikazan film o bjelovarskim braniteljima i ulozi našeg grada u Domovinskom ratu, simboličnog naziva „Slučajni ratnici“.

„Slučajni ratnici“ topla je i emotivna ljudska priča, koja ponajprije govori o zajedništvu i požrtvovnosti, a tek onda o užasima rata. U ovom dokumentarnom uratku sudjelovalo je 40-ak „slučajnih ratnika“ s našeg područja.

Radi se o običnim ljudima koji su svoje živote prije skoro tri desetljeća zamijenili prvom linijom ratišta, a redatelj Tibor Javurek ovim radom uspio je na gledatelje projicirati intimnu i osobnu stranu svakog od tih pripovjedača.

Obilježen Dan neovisnosti Republike Hrvatske u Bjelovaru

Dan neovisnosti Republike Hrvatske u bjelovarskom središnjem parku obilježen je polaganjem vijenaca kod Spomen obilježjima poginulim hrvatskim braniteljima.

Polaganjem vijenca u bjelovarskom Središnjem gradskom parku, predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vojske, policije te Ureda državne uprave prisjetili su se svih branitelja koji su svoje živote utkali u hrvatsku neovisnost. Vijenac su položili predstavnici UDPNHBDR Podružnice Bjelovarsko – bilogorske županije.

Opširnije:Obilježen Dan neovisnosti Republike Hrvatske u...

26. obljetnica tragične pogibije branitelja Komletinaca

U Komletincima, nedaleko grada Otoka, obilježena je 26. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja. Komemoraciji za poginule branitelje nazočio je i predsjednik UDPNHBDR – Podružnice Bjelovarsko-bilogorske županije, Marijan Tandara.

Na tom istočno-slavonskom bojištu 1991. godine, život je izgubilo četrdeset i četiri branitelja pripadnika 105. Bjelovarske brigade, 109. Vinkovačke brigade, 11. Domobranske pukovnije, 3. i 5. Gardijske brigade, Ministarstva unutarnjih poslova i postrojbe HOS-a.

Opširnije:26. obljetnica tragične pogibije branitelja...

Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja

U spomen na zauzimanje vojarne na Vojnoviću prije 24 godine, te na 13 poginulih hrvatskih branitelja i četiri civila koji su svoje živote izgubili prilikom eksplozije vojnog skladišta na Barutani, a u sklopu proslave Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja jučer, 29. rujna, krenuo je tradicionalni Mimohod pobjednika. 

Opširnije:Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja

Obilježavanje na Velikoj Duvjakuši – Dinara

Unatoč vremenskim neprilikama i buri koja je puhala preko 60 km/h, kao i niskoj temperaturi, više od 600 ljudi okupilo se u subotu, 27. lipnja na vrhu Velika Duvjakuša na Dinari, kako bi obilježili obljetnicu pogibije 31 i nestanka jednog pripadnika 7. gardijske brigade "PUMA". Dvjestotinjak suboraca, rodbine i prijatelja prisjetilo se pripadnika legendarnih "Puma", a pridružili su im se branitelji i planinari iz cijele Hrvatske, te predstavnici vojnog i političkog života.

Opširnije:Obilježavanje na Velikoj Duvjakuši – Dinara

Godišnja skupština UDPNHBDR- BBŽ

Dana 18.4.2015.g. na Lipovom Brdu u Kapeli održana je redovna godišnja skupština UDPNHBDR-BBŽ. Točke dnevnog reda jednoglasno su usvojene:

1.         Otvaranje skupštine

2.         Izbor radnog predsjedništva, zapisničara i dva ovjerovitelja zapisnika

3.         Izvještaj o radu UDPNHBDR-BBŽ u 2014.g.

4.         Financijski izvještaj za 2014.g.

Opširnije:Godišnja skupština UDPNHBDR- BBŽ

Predstavljanje časopisa Radovi 8/2014 i završetak projekta „Bjelovar i Bjelovarsko- bilogorska županija u Domovinskom ratu“

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru i suorganizatori Grad Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorska županija, Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Bjelovarsko-bilogorske županije predstavili su u Bjelovaru, 26. ožujka, izdanje časopisa RADOVI ZAVODA ZA ZNANSTVENOISTRAŽIVAČKI I UMJETNIČKI RAD U BJELOVARU br. 8/2014., a u povodu obilježavanja 20. obljetnice akcija Bljesak i Oluja.

Opširnije:Predstavljanje časopisa Radovi 8/2014 i...

Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu

Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratuaaa

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec i dr. sc. Vladimir Strugar, upravitelj Zavoda za znanstveno – istraživački i umjetnički rad HAZU u Bjelovaru te Marijan Tandara, predsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Bjelovarsko-bilogorske županije održali su danas, 16. rujna konferenciju za novinare o znanstveno – stručnom skupu „Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu“ koji će se održati 26. rujna 2014. godine u povodu Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja.

Opširnije:Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u...